6 întrebări pe care le poți primi la interviul de angajare pentru primul job în IT

Interviurile de angajare pot fi stresante, dacă nu te pregătești pentru ele în avans. De aceea, dacă te tentează o carieră în domeniul IT, e important să mergi la interviu cu temele făcute. Ca să treci cu brio peste interviul de angajare și să obții primul job în IT, îți venim în întâmpinare cu câteva întrebări posibile pe care le poți primi de la recrutor. Iată care sunt acestea, dar și cum să răspunzi la ele!

De ce te-ai orientat către un job în domeniul IT?

Această întrebare îl poate ajuta pe recrutor să vadă dacă ești pasionat cu adevărat de această industrie. Mai mult, aceasta poate fi o modalitate prin care angajatorul îți poate cunoaște obiectivele pe termen mediu și lung. 

Răspunsul ar fi bine să conțină motivele pentru care ai urmat cursuri IT și ce te face să-ți dorești o astfel de carieră. Poate că îți dorești să-ți dezvolți continuu anumite abilități, iar acest domeniu îți oferă această oportunitate sau poate ești pasionat de noile tehnologii și de evoluția acestora.  

De asemenea, poți menționa faptul că îți place să creezi soluții pentru a ajuta oamenii să-și desfășoare mai eficient activitatea. 

 

Cum rămâi la curent cu toate noutățile din IT?

Această întrebare, de regulă, apare într-un interviu de angajare, pentru ca angajatorul să afle mai multe despre planurile și aspirațiile tale, dar și cum investești în dezvoltarea ta profesională. 

Astfel, ar fi bine să-i menționezi toate activitățile pe care le desfășori pentru a-ți îmbunătăți constant cunoștințele în domeniu. Spre exemplu, poate fi vorba despre cărți pe care le citești, forumuri pe care le urmărești, cursuri pe care le urmezi sau mici proiecte personale din domeniul IT pe care le-ai dezvoltat. 

 

Care sunt certificările tale actuale?

Recrutorul vrea să afle care este angajamentul tău atunci când trebuie să înveți lucruri noi. Și, de asemenea, să vadă cât de bine cunoști industria. Dacă încă nu te-ai înscris la un curs IT și te tentează unul, atunci te poți înscrie la cursul pus la dispoziție de eJobs România, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Acesta este deschis pentru persoanele angajate, din toate județele țării, mai puțin București și Ilfov.

Programul de învățare pus la dispoziție de eJobs este 100% gratuit, deoarece este finanțat prin Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

 

Povestește-ne mai multe despre interacțiunile tale cu acest domeniu. 

Recrutorul dorește să afle mai multe despre cunoștințele tale în acest domeniu și dacă acestea sunt relevante pentru poziția pe care a scos-o la bătaie compania. În mod clar, pentru un rol de începător, angajatorul nu se așteaptă să vii cu exemple semnificative, ci mai degrabă să fii onest și să menționezi exact așa cum stau lucrurile. Povestește despre cursurile pe care le-ai parcurs sau despre micile proiecte în care te-ai implicat, dar și despre abilitățile pe care le-ai dezvoltat în urma acestora. Dacă încă nu ai reușit să interacționezi cu această industrie, atunci ar fi bine să evidențiezi punctele tale forte care crezi că se potrivesc cu jobul pentru care candidezi. 

 

Povestește despre o provocare cu care te-ai confruntat la job și cum ai soluționat-o.

Recrutorul dorește să analizeze dacă te potrivești cu mediul de lucru și cu echipa cu care urmează să lucrezi. Abilitatea de a descrie în detaliu o provocare și soluțiile pe care le-ai întreprins pentru aceasta, îi va oferi o perspectivă amplă asupra personalității tale, dar și asupra abilităților de rezolvare a problemelor. 

Ca să răspunzi la această întrebare într-un mod cât mai clar, te poți folosi de metoda STAR. Iată care sunt pașii pe care să-i urmezi:

  1. Descrie situația  – oferă detalii de ansamblu, 
  2. Care a fost task-ul tău în această situație, 
  3. Care a fost acțiunea pe care a-i întreprins-o,
  4. Care au fost rezultatele pe care le-ai obținut.

 

Ce ți se pare interesant la rolul disponibil?

Ca să răspunzi cât mai potrivit la această întrebare, e important să știi exact ce presupune poziția deschisă. De preferat, să amintești abilitățile pe care ți le-ai însușit în experiențe anterioare sau la cursuri pe care le-ai parcurs și consideri că le poți pune în aplicare la jobul pentru care candidezi. Recrutorii pun această întrebare ca să vadă dacă te-ai documentat înainte de interviu și cunoști mai multe detalii atât despre rol, cât și despre compania angajatoare.

 

Îți dorești o carieră în IT? Un astfel de curs este cel pus la dispoziție de eJobs România. 

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@coderslab.ro

0729.729.843

Leave a Reply

Your email address will not be published.