Avantajele și provocările cu care vine la pachet studiul online

Recent, studiul online a devenit tot mai des întâlnit pe fondul salturilor tehnologice și a accesului sporit la Internet de viteză. Și, în timp ce unii preferă să studieze fizic, cot la cot cu alte persoane, sunt o mulțime de oameni care se bucură de avantajele studiului online.

Indiferent dacă studiul online a fost dintotdeauna pe gustul tău sau de abia acum cochetezi cu ideea de a te familiariza cu el, iată câteva dintre plusurile acestuia, precum și unele dintre provocările sale.

 

Ce avantaje are studiul online

Înveți de oriunde

Dacă nu ești nevoit să te afli într-o anumită sală, ci doar să te conectezi la o anumită oră la internet și să te loghezi undeva, atunci totul se rezumă la acces la internet. Nu trebuie să te deplasezi de la birou sau de acasă într-un alt spațiu, iar acest aspect îți oferă foarte multă flexibilitate. Ce-i drept trebuie să-ți faci timp într-un anumit interval orar, dar pe urmă temele și studiul individual pot fi programate după bunul tău plac. Iar asta e excelent când ai deja și un job full time.

 

Faci cunoștință cu oameni de pretutindeni

În timp ce la cursurile cu prezență fizică, oamenii sunt de obicei din aceeași localitate și din împrejurimi, cursurile online reunesc oamenii din medii diferite și cu experiențe diferite. Participarea la studiul online cu oameni din întreaga țară și din lume te va expune la o gamă largă de idei și-ți poate îmbogăți perspectiva.

 

Provocări pe care le prezintă studiul online

Poate fi mai dificil să te implici propriu-zis

A fi într-un spațiu fizic laolaltă facilitează adeseori, în mod natural, participarea la clasă. Când înveți online, s-ar putea să simți că nu trebuie să te implici în același mod. Dar profesorii apreciază participarea la clasă și, în unele cazuri, pot solicita, de fapt, cursanților să se implice și mai mult pentru a compensa faptul că nu sunt fizic „la oră”.

 

Automotivarea ridică probleme

Studiul online necesită, de cele mai multe ori, un nivel mai ridicat de independență decât orele în persoană. Fără responsabilitatea timpilor de clasă stabiliți și cu capacitatea de a te „ascunde” în mod eficient în spatele ecranului computerului, unii participanți ar putea fi tentați să amâne aprofundarea anumitor aspecte, adresarea întrebărilor sau rezolvarea temelor. Stabilirea unui program zilnic și încercarea de a menține obiceiuri și rutine bune de lucru te pot ajuta să-ți gestionezi atât jobul, cât și studiul.

 

Oportunități pentru socializare

Întâlnirea cu oameni noi, schimbul de idei, formarea de prietenii și dezvoltarea relațiilor de mentorat sunt toate părți uriașe ale experienței învățării fizice și poate unele dintre cele mai dificile de tradus online. Dar cu puțin efort – și instrumentele potrivite – este posibil. Spre exemplu, poți organiza grupuri de studiu virtuale pe Zoom sau alte platforme de întâlniri video și te poți folosi de ele pentru socializare și aprofundare.

 

Lipsa concentrării

Cui nu i s-a întâmplat să simtă că după încheierea jobului nu se mai poate concentra la nimeni și nimic? Și asta pentru că majoritatea zilelor lucrătoare sunt inundate de numeroase forme de comunicare digitală, verbală și scrisă. Telefoanele sună, notificările prin e-mail curg și întâlnirile nu mai contenesc. Iar după job, când ai un curs online, ești distras și-ți vine tare greu să te concentrezi. Citești notițe fără să le absorbi, de fapt, esența și urmărești clipuri fără a fi cu adevărat atent la mesajul lor.

Soluție: Lipsa concentrării poate fi depășită cu câteva tactici simple. În timpul studiului online, alege-ți o cameră din casă în care nu ești deranjat. Evită să ai telefonul prin preajmă pentru că sigur vei fi distras de notificările sale și deconectează-te de la e-mail.

Te tentează ideea de a urma un curs de specializare în IT? Un astfel de curs este cel pus la dispoziție de eJobs România, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Cursurile se desfășoară online, ceea ce înseamnă că poți să le urmezi atât din confortul propriei case, cât și din orice alt loc, dacă deții un laptop și acces la internet. Acestea sunt deschise pentru persoanele angajate, din toate județele țării, mai puțin București și Ilfov.

Vestea bună pentru cei care doresc să-și înceapă cariera în IT este că programul de învățare pus la dispoziție de eJobs este 100% gratuit, deoarece este finanțat prin Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@coderslab.ro

0729.729.843

Leave a Reply

Your email address will not be published.