10 abilități digitale care te ajută să evoluezi spre o carieră în IT

Știai că 54% din angajați vor avea nevoie de o recalificare semnificativă în 2022, în special pentru abilitati tehnice, precum programarea și dezvoltarea de aplicații? Sunt datele unui raport World Economic Forum. Iar Microsoft apreciază că în următorii cinci ani, piața muncii globală poate absorbi aproximativ 149 de milioane de locuri de muncă orientate spre tehnologie. Ce poți face acum pentru cariera ta, astfel încât să rămâi un candidat competitiv, cu un nivel ridicat de competențe, pentru jobul pe care ți-l dorești? Contează să te adaptezi, să-ți perfecționezi zilnic abilitățile digitale de bază și să încerci să aduci un plus carierei tale, prin deprinderea unor abilitati care-ți permit să evoluezi spre un job în IT. Iată cum poți face acest lucru.

Abilitati digitale esențiale pentru orice job, indiferent de domeniu: 

  • Comunicarea prin e-mail;
  • Crearea și gestionarea documentelor online;
  • Folosirea tool-urilor de colaborare bazate pe cloud, cum ar fi Google Drive, DropBox și Microsoft; 
  • Partajarea ecranului în timpul unui apel video
  • Utilizarea calendarelor online și gestionarea eficientă a programului

Abilitati digitale care-ți permit să te dezvolți profesional pentru un job în IT

1. Managementul rețelelor sociale

Principalele platforme de social media pe care este important să știi cum să le utilizezi sunt Facebook și LinkedIn. Postările tale pe aceste conturi, folosind de exemplu tag-uri, link-uri cu preview sau anumite feature-uri pentru poze arată că îți ești mereu la zi cu noutățile. Mai mult decât atât poți să folosești tool-uri care-ți permit să programezi postări pentru toate conturile de rețele sociale (precum Hootsuite) sau tool-uri care-ți permit să creezi reguli pentru rețelele sociale atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. De exemplu, poți face back-upuri ale postărilor în Dropbox după ce acestea sunt difuzate sau să repostezi automat. Când oferi astfel de exemple la interviu, îți crești considerabil șansele de a obține locul de muncă dorit, chiar dacă nu ai experiență. Angajatorii vor ști că ai un start bun.
 

2. User Experience
Așa cum experiența la cumpărături în magazinele fizice joacă un rol esențial în stimularea vânzărilor, experiența utilizării unui site web sau a unei aplicații mobile este cheia pentru a-i determina pe utilizatori să cumpere sau să plaseze lead-uri. Astfel UX (User experience) intră în sfera abilităților digitale pe care merită să le dezvolți, mai ales din poziția de tester.  Aceasta este arta de a te asigura că aplicațiile și site-urile sunt intuitive și plăcute de utilizat. Pentru a te califica pentru un job de UX Expert, contează mult să deprinzi și abilitati de AB Testing, cunoștințe de html/css, Photoshop. 

3. Analiza traficului web 

Este sențial să știi cine este publicul pentru care lucrezi, ce subiecte îl interesează, ce pagini accesează, cât timp dedică navigării pe site. Iar la interviu poți vorbi despre profilul utilizatorilor unui site, despre comportamentul acestora și despre deciziile pe care le-ai luat pentru a îmbunătăți timpul petrecut pe site.

4. SEO 

Este procesul prin care optimizezi conținutul web pentru motoarele de căutare (de obicei pentru Google Search), astfel încât acesta să apară în primele rezultate atunci când utilizatorii folosesc cuvintele cheie prezente. Și poți face exercițiul acesta cu site-ul personal. Să vezi dacă acesta apare în Google la o căutare după anumite cuvinte cheie pe care le-ai folosit.

Există câteva instrumente  care te pot ajuta SEO și afli cât de bine optimizat este site-ul tău. De exemplu, SEMrush îți oferă o analiză a site-ului și a poziționării acestuia, precum și idei pentru a-i crește poziția. O altă opțiune este Moz.com. Are articole informative și tutoriale care-ți oferă o pregătire de bază în SEO.


5. Editare de imagini

Imaginile sunt componentă din ce în ce mai importantă a majorității site-urilor web și aplicațiilor. Sunt cele care mențin utilizatorii pe site sau cele care pot afecta încărcarea site-ului. Indiferent de jobul tău, vei întâlni situații când este important să modifici o imagine. Capacitatea de a utiliza un software de editare a imaginilor, cum ar fi Adobe Photoshop sau unul mai simplu, precum Pixlr.com este importantă și oferă un plus CV-ului tău, mai ales dacă nu ai experiență pentru jobul la care aplici.


6. Editare video

Conținutul video va reprezenta 80% din traficul de pe Internet în viitorul apropiat. Și nu trebuie să fii video content creator sau social media specialist pentru a ști cum să-l creezi și cum funcționează acesta, ce feature-uri ai la îndemână. Poți exersa folosind contul de Youtube sau cel de TikTok. Angajatorii sunt atenți la conținutul din social media și apreciază dezvoltarea skill-urilor în crearea conținutului.

 

7. Codare și programare: HTML/CSS și multe altele

Codarea și programarea nu mai sunt doar pentru programatori. Cunoștințele de bază te pot ajuta și în testare, astfel încât să comunici pe limbajul programatorilor. Chiar dacă nu ai cunoștințele necesare pentru a crea un site web de la zero, este posibil să fii în situația în care trebuie să editezi aspecte minore ale site-ului companiei sau să contribui la actualizări. Pe https://www.w3schools.com , poți învăța HTML și CSS din tutoriale video. 

 

8. CMS – WordPress

Un CMS este un sistem de management al conținutului, o aplicație sau un site web care ajută la crearea și actualizarea conținutului digital.

Cel mai cunoscut este WordPress.com. Este important să recunoști erorile de afișare, widget-urile disponibile pentru anumite situații, de exemplu, crearea unui buton de call to action. Dacă alegi să lucrezi în e-commerce, este important să cunoști Magento. Poți testa și învăța pe cont propriu aceste platforme, astfel încât atunci când vei lucra cu ele să poți face task-uri mai avansate, cum ar fi, de exemplu, identificarea unor erori de funcționare.

9. Managementul stocării datelor pe Cloud

Stocarea datelor este o componentă cheie a oricărei afaceri care utilizează orice formă de tehnologie digitală. Organizarea și stocarea în siguranță a datelor este o abilitate foarte importantă, iar înțelegerea modului de utilizare a sistemelor de stocare bazate pe Cloud este fundamentală. Poți folosi Google Drive sau Dropbox. Ambele tool-uri au variante de desktop și mobile, care-ți permit să-ți organizezi fișierele, să colaborezi cu ai tăi colegi sau să identifici documentele folosind sistemul de căutare sau cel de recuperare.

10. Crearea unui portofoliu al muncii tale

Este important să ai un site personal unde să-ți prezinți proiectele la care ai lucrat până acum sau să scrii despre ce ai învățat nou într-un domeniu ori despre ce ai testat. Poate fi o completare excelentă la CV-ul tău. Astfel angajatorii își pot da seama ce poți face pentru compania lor. 


Cum dezvolți abilitati digitale specifice pentru domeniul IT?


1. Înscrie-te la Cursuri online gratuite

Unele dintre cele mai bune resurse pe care le puteți folosi pentru a-ți dezvolta abilitatile digitale sunt cursurile IT, organizate în România de eJobs, prin proiectul Cursuri de IT by eJobs. Acestea sunt create printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Ce trebuie să știi despre cursuri: 

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contactează-ne la 0729 699 505 sau cursuri-it@ejobsgroup.ro!

2. Urmează-ți pasiunea

Când îți dorești să creezi un site sau o aplicație, începi să testezi, să înveți cum să implementezi anumite feature-uri și automat deprinzi și abilitati digitale. În plus, vei strânge multe informații și vei avea nevoie să le organizezi într-un tool, precum Google Drive sau Drobox. 

3. Dezvoltă prezența ta online

Un profil realizat în mod profesionist pe LinkedIn și pe Facebook, cu postări relevante pentru cariera pe care ți-o dorești, te va ajuta să stabilești mai ușor relații cu oamenii  din companiile unde îți dorești să lucrezi și să fii informat despre oportunitățile de angajare.

Ți-a plăcut articolul despre abilitati digitale? Citește și: 

 

Ce pași să urmezi când planifici o schimbare în carieră

5 abilități soft care-ți pot aduce un job în IT în 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.