7 idei pentru a studia în mod eficient de Sărbători


Pentru 2022 ți-ai propus poate să-ți începi cariera în IT, însă pentru a fi un bun profesionist în domeniu ai nevoie de multe ore de studiu. În cerințele joburilor vei observa că angajatorii apreciază cunoașterea limbajelor de programare și proiectele pe cont propriu. Iar cel mai bun moment pentru a începe deprinderea cunoștințelor și abilităților necesare este acum, chiar dacă este nevoie să faci anumite sacrificii, cum ar fi vacanța de Sărbători. 

Iată cum ar trebui să arate un plan de studiu pentru a deprinde cunoștințele necesare, care să te aducă mai aproape de un job de progamator sau tester.

 

De ce să studiezi în timpul sărbătorilor?

Creierul este precum un mușchi. La fel ca toți mușchii își pierde elasticitatea dacă nu este antrenat. De aceea este important ca într-un proces de învățare să rămâi constant, să faci antrenamente zilnice. Ai din momentul acesta cam 4 săptămâni pe care le poți folosi în avantajul tău, pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele în domeniul IT și pentru a reduce nivelul de stres din luna ianuarie, când vei intra probabil într-un program mai intens de învățare și testare.

 

1. Alege să te înscrii la cursuri gratuite în IT

Primul pas pentru a intra în domeniul IT este să te formezi într-un cadru organizat. eJobs organizează cursuri IT, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Înscrie-te încă de pe acum pentru 2022 și alege ce curs ți se potrivește. 

Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.

În cadrul cursului de Tester, vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri. 

În cadrul cursului de Programator JavaScript, vei învăța cum să creezi pagini web cu  ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.

 

Ce ar trebui să știi despre cursurile în IT

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact: 0729699505

2. Creează un plan de studiu

Notează zilele când ai evenimente  sau ieșiri în oraș

Este firesc ca în sezonul acesta să respecți întâlnirile cu prietenii, însă e bine să știi în avans zilele când vei ieși și intervalele orare. Astfel îți poți planifica orele de studiu înainte de aceste ieșiri sau după ele și nu vei putea găsi mici scuze că nu ai putut învăța azi pentru că a apărut o invitație în oraș. 

Stabilește obiective mici

Este mult mai ușor când îți împarți obiectivul mare în obiective mai mici și specifice, care sunt mai ușor de atins și îți permit să nu-ți pierzi motivația. 

Planifică sesiunile de învățare în Google Calendar
Sunt multe tentații în perioada Sărbătorilor, iar pentru a menține un ritm constant de învățare, este nevoie de un program bine definit. Stabilește perioade pentru studiu, pentru mese, pentru ieșiri cu prietenii.

 

3. Concentrează-te pe ceea ce contează


Pentru a ști exact ce trebuie să înveți, parcurge syllabusul de curs. Aici vei găsi cunoștințele și abilitățile pe care este important să le deprinzi pentru a lucra ca programator sau tester. Informațiile din syllabus îți vor fi de ajutor pentru a descoperi aspectele pe care poate nu le stăpânești bine.

4. Folosește tehnici de studiu


Ești în vacanță și nu ar trebui să studiezi ca la școală: 8 ore pe zi. Pentru a fi eficient și pentru a-ți păstra energia, ar trebui să-ți organizezi sesiuni de 2-4 ore pentru învățare.

Folosește Tehnica Pomodoro

La fiecare sesiune de studiu de 20-25 de minute, ia o pauză de 5 minute, iar după patru sesiuni de învățare, ia o pauză mai lungă de 15-30 de minute. Această tehnică este eficientă pentru că există tentația de a studia continuu sau de a încerca să remediezi anumite bug-uri și să uiți practic de pauze. Îți permite să iei pauze în mod conștient și să-ți oferi acea doză de energie de care ai nevoie pentru a continua deprinderea de noi cunoștințe și pentru a fi eficient.

Începe cu ce e mai greu

Ai putea fi tentat să amâni sesiunea de învățare pentru că ai anumite aspecte care ți se par dificile. Și să lași totul pentru noaptea, afectându-ți astfel și ritmul de somn. Însă soluția este să începi dimineața cu ce e mai greu și apoi să te bucuri și de momente de relaxare în timpul zilei.

 

5. Predă

Vorbește colegilor despre ceea ce ai învățat nou și oferă-te voluntar să le prezinți modul în care ai deprins noile cunoștințe. Când predai, îți structurezi informațiile și astfel și tu vei putea înțelege și reține mai ușor noțiunile sau aspectele care țin de logică.

6. Studiază cu un prieten

Cea mai bună tehnică prin care te poți asigura că menții un ritm constant de învățare și îți atingi obiectele este să propui unui coleg să studiați împreună. Cum ar trebui să gândești sesiunea de învățare alături de un coleg?

Stabilește obiective
Înainte de fiecare sesiune de studiu, ar trebui să-ți propui anumite obiective de atins, apoi să le comunici colegului pentru a te asigura că acesta le va urmări cu atenție. La fel ar trebui să procedeze și colegul tău în cazul tău. Astfel veți putea rămâne pe linia dorită de studiu.

Învățați împreună prin aceste tehnici:

  • Împărțiți materia de studiu
  • Povestiți fiecare despre cunoștințele nou deprinse
  • Testați cunoștințele celuilalt
  • Cereți ajutor unul altuia pentru a deprinde noi cunoștințe și abilități

Oferiți mici recompense
Știi ce reușite a avut colegul tău în timpul sesiunii de studiu și îi poți oferi o mică recompensă. La fel ar trebui să procedeze și el. Recompensele sunt mult mai valoroase dacă punctați și realizările. Folosind această tehnică veți crea o relație bună pentru următoarea sesiune de studiu.

 

7. Rezervă două zile pe săptămână pentru relaxare

Ai la îndemână numeroase idei pentru a studia în vacanță, dar este important să te gândești și la tine. Nicio companie nu are nevoie de un programator epuizat, prin urmare o pauză de două zile pe săptămână este bine venită. Gândește-te la activitățile care-ți dau energie și planifică-le pentru aceste zile libere.

 

Ți-a plăcut articolul? Descoperă și alte idei pentru a fi mai aproape de un job în IT: 

 

Cum îți pregătești portofoliul pentru jobul în IT

 

5 cărți de programare care te ajută să iei pulsul acestui vast domeniu

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.