Vrei să te specializezi în testare, dar ai temeri? Descoperă soluțiile!

 

În ultimii doi ani, am asistat la o digitalizare mai rapidă decât am fi plănuit. Pandemia a mobilizat multe business-uri să găsească soluții creative pentru a ajunge la publicurile lor și pentru a se ridica la înălțimea așteptărilor userilor. Prin urmare și ritmul de dezvoltare a site-urilor și aplicațiilor care oferă servicii e tot mai mare. Iar companiile și antreprenorii pun foarte mult accent pe calitatea acestora. Prin urmare testerii sunt la mare căutare. Pe eJobs.ro, de exemplu, numai în acest moment vei găsi peste 460 de joburi  pentru testeri, printre care și opțiuni pentru entry-level.

Și la o cercetare atentă a acestor joburi vei observa că angajatorii cer cunoașterea foarte bună a limbii engleze, abilități analitice, cunoștințe de bază HTML, CSS, Javascript.

Însă un nou început, poate însemna pentru tine și multe temeri. Te gândești că nu ai abilități digitale și cunoștințe sau experiență în testare. Și mai ales, ce curs să alegi astfel încât acesta să-ți ofere o pregătire serioasă, bazată atât pe teorie, cât și pe practică? Ce vei face după absolvire, vei ști cum să-ți pui în valoare cunoștințele, încât să obții un loc de muncă? Și dacă treci de testul de angajare, vei face față lucrului alături de programatori și deadline-urilor de lansare?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îți dau emoții la început de drum în testare, dar pentru care există soluții. Identifică frica pe care ai și află cum o poți depăși:

 

Frica de a alege cursul. Îți va fi util la angajare?

Ți se pare important să ai un start bun, să înveți testare de la profesioniști, să ai alături o echipă care să te motiveze și alături de care să faci schimb de experiență. În plus, ai nevoie de ghidare în carieră și după absolvirea cursurilor, astfel încât să știi cum să te pui în valoare și să convingi recrutorii că ești candidatul potrivit pentru jobul dorit. Dar unde găsești acest curs care să-ți ofere și formare, dar și consiliere în carieră? Îți va fi util la angajare? Este normal să ai întrebări și obiective. Vestea buneă este că există și soluții care răspund așteptărilor tale. 

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). 

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Frica de volumul de studiu

Te gândești că ai prea multe de învățat, într-un timp scurt, și că nu vei putea să faci față. Însă contează cum abordezi învățarea, astfel încât să nu te lași copleșit de sentimentul că trebuie să știi totul.

Concentrează-te asupra studiului! Împarte materia în părți mai mici și învață prin practică, având grijă să respecți și un deadline. 

Observă că nici colegii tăi de echipă nu știu totul. Majoritatea dezvoltatorilor și testerilor au anumite arii în care le place foarte mult să lucreze și sunt interesați să învețe cât mai mult despre ele și să facă câteva lucruri bine. Orice altceva e pe Google.

 

Dacă nu sunt potrivit pentru o carieră în testare?

Ai poate tendința de a te judeca, de a considera că nu lucrezi bine, că nu te ridici la înălțimea așteptărilor. Și nu ești singurul care are această concepție. Și programatorii se confruntă cu Sindromul Impostorului. 

Gândește-te la parcursul tău, la faptul că ai avut curajul de a face o schimbare în carieră și la oportunitatea de a învăța lucruri noi în fiecare zi. Concentrează-te pe munca pe care o depui și pe proiectele la care lucrezi alături de echipa ta și mai puțin pe temerea că nu ești suficient de experimentată în ceea ce faci.

 

De la emoții negative, la emoții pozitive: 

„Nu am formarea necesară pentru a face asta” se poate transforma în „Am învățat deja atât de multe și învăț în fiecare zi”.

„Probabil că am păcălit pe cineva să-mi dea acest job” se transformă în „Am demonstrat pasiunea mea pentru testare, aptitudinile digitale și acestea sunt motivele pentru care am fost angajat.”

„Oamenii cred că nu sunt calificat” se transformă în „Echipa mea m-a ales (din X candidați) și sunt recunoscător pentru mentorat.”

 

Teama că nu vei putea colabora cu programatorii

Una dintre cele mai mari temeri pe care o poți avea, ca tester, este cea de interacțiune cu echipa de developeri sau intrarea în scenarii de testare fără cerințe software predefinite. Însă munca ta depinde de echipa de development. Dacă găsești erori în teste trebuie să discuți cu echipa de dezvoltare. Și poate aici intervine temerea, pentru că te gândești că nu ai suficientă experiență sau nu poți să explici într-un limbaj de specialitate. Însă, gândește-te că și colegii tăi au avut poate un start similar în carieră. Contează să ai spirit de echipă și, alături de developeri, să clarifici mai întâi cerințele de testare. Apoi ei se așteaptă să le precizezi într-un limbaj simplu care sunt erorile și să vii cu propuneri de îmbunătățire. Pe parcursul desfășurării proiectului, e important să fii deschis să le răspunzi la întrebări și să testezi pe măsură ce ei modifică codul. 

Anxietatea față de lucrul în echipă este normală și chiar și dezvoltatorii experimentați se confruntă cu această stare. Contează să-ți amintești că din această experiență înveți. Nu poți evolua în carieră dacă nu întrebi și dacă nu ceri ajutor oamenilor din echipă. Extinde-ți încrederea în colegii de curs sau de echipă! Sunt mentorii tăi și sunt acolo pentru a te sprijini.

 

Teama că nu ai luat o decizie bună în carieră

Nu există decizii greșite în carieră. E mult mai important să ai curajul să încerci, să vezi ce ți se potrivește, și în funcție de experiență, să iei decizii. 

Când timiditatea sau pragmatismul se joacă cu mintea ta, fă-ți loc printre ele, caută mai adânc după curaj și fă din el eroul principal! Pentru că, în final, nu trebuie să elimini emoțiile mai puțin confortabile sau contradictorii, ci să le accepți și să le folosești drept combustibil motivațional.

În loc să te gândești că ai luat o decizie greșită, e mult mai eficient să te gândești la ce îți propui să faci într-o anumită zi. Și să găsești o modalitate de a face următorul pas în carieră. 

 

Ți-a plăcut articolul? Descoperă și alte articole pe aceeași temă:

 

De ce ar trebui să alegi acum un job de tester

 

Vrei să fii programator sau tester într-o corporație? Ar trebui să citești mai întâi asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.