Vrei un job în IT? Iată cum te menții motivat în formare

 

Te-ai gândit cum ar trebui să fie jobul care să te motiveze? 59% dintre tinerii care au răspuns unui sondaj eJobs realizat în 2021 își doresc plan de dezvoltare profesională bine pus la punct și apreciază  flexibilitatea angajatorului, stabilitatea domeniului, dar și posibilitatea de a lucra remote. Poți găsi toate aceste beneficii în domeniul IT. Chiar dacă nu ai experiență, te poți orienta spre un job de tester, unde sunt foarte importante abilitățile soft (pe care le-ai deprins poate din experiențe anterioare), precum capacitatea de analiză, atenția la detalii, comunicarea, dorința și curiozitatea de a învăța.

Începutul poate va fi mai dificil, dar tot ceea ce contează este să-ți păstrezi motivația pentru a-ți îndeplini obiectivul. Descoperă ce avantaje ai alegând un job de tester, dar și cum îți poți menține motivația pe parcursul studiului, astfel încât să fii mai aproape de cariera dorită.

Salariul tău crește pe măsură ce deprinzi noi abilități

Testarea este un prim pas spre o carieră în IT. De la un job de tester poți avansa spre un job de programator junior, iar salariul mediu al unui QA Analyst, conform datelor Salario, este de 3.800 lei, dar poate varia în funcție de mărimea companiei, de proiect și poate ajunge la 5.000 lei. În plus ai oportunitatea a obține un loc de muncă în străinătate.

 

Câștigi experiență la job sau prin formare

Perspectivele sunt optimiste, dar te întrebi poate dacă ai nevoie și de studii de specialitate pentru a avea succes în domeniu. Standardele pentru această profesie s-au schimbat în ultimii ani. Poți să devii un QA fără experiență sau o educație tehnică. Contează să ai motivație și dorință de a învăța la job, precum și abilitatea de a te orienta spre formare profesionistă, în cadrul Proiectului Cursuri IT.

 

Ai la îndemână numeroase modalități prin care poți practica testarea:

Alege „Proiectul Cursuri IT by eJobs” cu mai multe etape: consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor noastre să aplici la posturi de tester. Pentru asta, echipa de coaching din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici

 

 „Proiectul Cursuri IT by eJobs” este disponibil prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Exersează pe cont propriu – Există multe aplicații pe internet pe care le poți rula pentru a-ți exersa abilitățile de testare a software-ului. Poți descărca aplicații care au erori ascunse, cum ar fi: Restful-booker, Gruyere, Ticket Magpie.

 

Lucrează în echipă –  Site-uri precum uTest, Testathon, CrowdSourcedTesting și TestBirds îți oferă ocazia de a întâlni și alți pasionați de testare, de a exersa împreună și a face schimb de experiență.


Motivația o poți deprinde prin câteva tehnici simple


Cei mai buni testeri își iau motivația din procesul de a descoperi erori sau de a găsi o soluție la o problemă. Te califici mai ușor pentru un job de tester dacă faci ceva din pasiune, nu doar pentru salariu, dar există și modalități concrete prin care poți deprinde motivația.

 

Alege tool-urile care elimină distragerile

Cum se desfășoară o sesiune de studiu? De regulă începe cu planuri mari, dar după câteva minute ajungi să verifici rețelele de socializare sau e-mailul. Descoperi ceva mai interesant decât studiul care îți abate intenția de la planurile inițiale, îți creează o stare de oboseală și îți afectează concentrarea. Există tool-uri precum Freedom, AppBlock, FocusMe care blochează accesul la platformele de socializare și la site-urile care-ți distrag atenția.

 

Planifică studiul și pauzele prin Tehnica Pomodoro

Celebra tehnică, creată de Francesco Cirillo în 1980, care a folosit un cronometru de bucătărie sub forma unei tomate, te poate ajuta să înveți ceea ce ți-ai propus într-un anumit timp. Iată cum funcționează:

  • Studiază timp de 25 de minute
  • Ia o pauză de 5-10 minute
  • Repetă ciclul de 4 ori
  • Ia o pauză mai lungă

Există variații ale acestei tehnici și s-ar putea să descoperi că îți plac intervalele de studiu mai scurte sau că poți repeta ciclul doar de trei ori și apoi să iei o pauză mai lungă.  Pentru a te asigura că nu verifici  în mod constant ceasul, setează un cronometru atât pentru sesiunile de studiu, cât și pentru pauze. Tehnica Pomodoro funcționează foarte bine împreună cu tool-urile de blocare a site-urilor și aplicațiilor. De exemplu, FocusMe poate fi folosit cu Tehnica Pomodoro.

 

Începe cu ceea ce este mai ușor

Cele mai dificile elemente pe care le ai de studiat te pot plicitisi și demotiva. Începe cu sarcini mai simple care îți vor oferi impulsul de care ai nevoie pentru a continua. Această abordare îți va oferi și încredere când task-urile vor deveni mai dificile.

 

Amintește-ți constant la motivul pentru care ai început formarea

Este ok să recunoști că, uneori, pasiunea și entuziasmul pentru un domeniu nou se pot pierde în  actul de a jongla cu aspectele practice. În practică, poți întâlni multe situații în care poate îți vine să renunți. În astfel de momente, gândește-te de ce trebuie să studiezi și de ce vrei să te descurci bine la cursul pe care îl urmezi. Îți dorești o carieră în IT? Îți dorești satisfacții în plan financiar? Îți place ceea ce faci și fiecare zi e o provocare pentru tine? Oricare ar fi motivul tău, continuă să revii la el de fiecare dată când îți este dificil să studiezi. Și chiar îl poți afișa într-un loc unde să-l vezi zilnic.
O altă opțiune este să te gândești la o perioadă în care ai fost foarte motivat: Unde ai fost? Cu cine erai? Cine sau ce te-a determinat să te simți motivat? Amintește-ți sentimentul și încearcă să-l recreezi.

 

Mizează pe schimbul de experiență

Dacă ești o persoană sociabilă, studiul individual poate părea dificil. Poate fi mult mai motivant dacă ai un grup de profesioniști alături să studiezi. Poți, de asemenea, să-ți implici profesorul în sesiuni off the record de studiu. Profesorii chiar doresc să ajute. Întreabă-i dacă tu și câțiva colegi puteți veni mai devreme de ora cursului sau dacă vă puteți întâlni în echipă la un hackathon.

 

Ți-a plăcut articolul Vrei să începi o carieră în IT? Iată cum deprinzi motivația! Descoperă și alte articole pe teme similare:

De ce este importantă perseverența în studiul online

Asigură-te că investești constant în dezvoltarea ta profesională

Leave a Reply

Your email address will not be published.