O carieră în IT începe de regulă cu multă pasiune și, de multe ori, cu sacrificii. Contează mult să investești timp (uneori chiar timpul liber) în exercițiu, în a dezvolta programe și aplicații care știi că vor face mai plăcută experiența ta și a userilor. Și vor fi punctul de plecare spre dezvoltarea unor programe mai complexe care-ți vor da satisfacții. Așa au început și programatorii cei mai cunoscuți din lume.
Bill Gates, unul dintre programatorii celebri, de exemplu, a scris primele programe BASIC, precum și primul joc video în timpul pauzelor la școală. Chiar dacă a întâmpinat și dificultăți sau lucrurile nu i-au ieșit așa cum și-a dorit, a perseverat. Mark Zuckerberg a învățat singur cod folosind tutoriale și și-a exersat talentul de programator creând un intranet al familiei. Dorința de a aduce oamenii împreună, prin intermediul tehnologiei, l-a inspirat. Larry Page a profitat din plin de mediul dominat de computere în care a crescut și și-a folosit creativitatea, dar și curiozitatea pentru a crea lucruri, asigurându-se că în același timp că sunt prietenoase pentru utilizatori.
Acum ai ocazia de a-ți exersa și dezvolta înclinația spre design sau atenția la detalii, prin cursurile gratuite IT, puse la dispoziție de eJobs, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Înainte de a porni la drum, citește poveștile spuse de programatorii cunoscuți în lumea întreagă care te vor inspira și îți vor arăta că îți poți construi o carieră în IT cu multă muncă, pasiune și motivație.
>PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație si competențe
ID proiect: POCU/726/6/12/135988
Titlu proiect: CODERSLAB
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Programatorii celebri. Cum au început cariera în IT
Bill Gates
Este numele cel mai cunoscut din lumea tehnologiei, co-fondator Microsoft și co-creator MS Windows. Bill Gates a modelat modul în care folosim tehnologia azi, însă puțini știu cum și-a început cariera de programator. Tânărul Bill era foarte bun la matematică. Să te pricepi la operațiunile matematice este prima cerință pentru cine visează la o carieră în tehnologie. Gates a avut norocul să urmeze o școală privată care, în 1968, le-a oferit elevilor acces la calculatoare și acolo a scris primele sale programe în BASIC, pe care le-a învățat de unul singur.
Cea mai mare parte din muncă a făcut-o în timpul pauzelor de la școală. În timp ce alți copii își mâncau sandvișurile, Bill a scris primul joc video la vârsta de 15 ani, pe care apoi l-a dus la un nivel mai complicat. A fost nevoit să se oprească din cauza unui atac cibernetic în școală, însă a început să facă debugging la sistemul de management al studenților și să câștige experiență valoroasă din situații de genul acesta. Ca urmare, Bill Gates, împreună cu prietenul său și co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, a creat faimosul limbaj de programare BASIC pentru primele computere personale numite Altair.
Ce poți învăța programatorii de la Bill Gates? E important să fii perseverent când vrei să devii programator, să-ți perfecționezi codul. Și mai ales să nu refuzi task-uri mai mici sau aparent nesemnificative pentru că din ele înveți.
Mark Zuckerberg
Cu siguranță ai aflat sau ai citit povestea Facebook care a început într-o cameră de cămin a Universității Harvard în 2004. Lui Zuckenberg i-a luat o săptămână să creeze un site-ul de socializare care, ulterior, a atras peste 2 miliarde de utilizatori. Dar puțini știu că Mark Zuckerberg nu era la prima experiență în programare.
A învățat să programeze în clasa a VI-a, la scurt timp după ce a primit primul său computer. S-a arătat interesat de cod și pentru a învăța a folosit tutorialele C ++ for Dummies.
Sora sa, Randi Zuckerberg povestește într-un interviu pentru People Magazine că Mark a creat un intranet (Zucknet) pentru casa familiei la numai 11 ani. „Oricine se putea conecta la orice computer din casă și putea trimite un mesaj.”
În 2013, Zuckerberg a explicat că la bază s-a aflat motivația intrinsecă. „Am început să învăț programare nu din dorința de a învăța informatică sau din încercarea de a stăpâni această disciplină sau ceva de genul acesta. Voiam să fac comunicarea cât mai simplă. Voiam să fac ceva care să fie distractiv pentru mine și pentru surorile mele.”
În CV-ul său de programator dinainte de Facebook, intră cursurile de informatică de la Academia Philips Exeter. La Exeter, Zuckerberg și-a încercat mâna la proiectarea unui program de muzică, pe care l-a numit Synapse. A folosit machine learning pentru a determina obiceiurile de ascultare ale unui utilizator și pentru a recomanda mai multă muzică. La Harvard a realizat un program numit CourseMatch care i-a ajutat pe studenții să aleagă cursurile pe care le doresc la începutul fiecărui semestru, dar să afle detalii și despre cursurile și înscrierile celorlalți studenți. Următorul proiect al lui Zuckerberg a fost FaceMash care îi prezenta utilizatorului două poze cu studenți de sex masculin sau feminin de la Harvard și îi ruga să-l aleagă pe cel care arăta mai bine. Site-ul a fost interzis de conducerea Harvard din cauza problemelor de confidențialitate, însă la scurt timp Zuckerberg și-a folosit experiența câștigată la FaceMash pentru a lansa Facebook.
Ce poți învăța programatorii Mark Zuckenberg? Programarea îți dă libertatea de a-ți controla viața, făcând lucruri pentru că îți place să le faci, nu pentru că cineva îți spune asta. Începe prin a face lucruri mici, poate o aplicație care să te ajute să ai un control asupra stilului de viață. Mark Zuckerberg nu și-a propus să creeze Facebook. Spunea că își petrece timpul făcând lucruri mici și apoi când vine vremea, le pune împreună.
Larry Page
Larry Page este co-fondatorul Google și programatorul care a creat algoritmii inovatori pentru PageRank. A crescut în lumea computerelor, tatăl său fiind Carl Page, profesor de informatică la Michigan State University și cofondatorul eGroups – predecesorul Yahoo. Mama sa, Gloria, a fost instructor în programarea calculatoarelor la Lyman Briggs College din Michigan State University.
Page își amintește că a crescut într-o casă dezordonată: „peste tot erau computere, gadgeturi și reviste despre tehnologie”, spunea el. A fost atras de computere încă de la vârsta de șase ani deoarece a putut să se „joace cu lucrurile aflate în jur” – computere personale de primă generație, lăsate de mama și de tatăl său.
Page a fost și primul copil din școala sa primară care și-a făcut temele la un computer. Între timp, fratele său mai mare l-a învățat să demonteze calculatoarele pe care le-a găsit acasă. Și a făcut asta pentru că voia să vadă cum funcționează.
În timp ce studia la Universitatea din Michigan, Page a creat o imprimantă cu jet de cerneală din cărămizi Lego. După care și-a dat seama că e posibil să printeze afișele mari ieftin folosind cartușele cu jet de cerneală, așa că a gândit toate echipamentele electronice și mecanice pentru a-și pune ideea în practică.
„Am înțeles foarte devreme că vreau să inventez lucruri. Invenția nu este suficientă. Trebuie să aduci la cunoștința oamenilor și să te asiguri că o pot folosi. Este singurul mod de a avea un impact semnificativ”, spunea Larry Page. Aceasta a devenit misiunea sa în viață și a dus la crearea Google. A început cu teza sa de doctorat la Stanford unde a prezentat optimizarea căutărilor web.
Pe lângă ADN-ul informatic preluat de la părinții săi pe care a avut grijă să-l optimizeze, Larry a fost influențat și de alegerile educaționale, orientate spre dezvoltarea creativității: școlile Montessori și cursurile unde a învățat să cânte la flaut. Mai târziu a menționat că educația sa muzicală i-a inspirat nerăbdarea și obsesia pentru rapiditate în calcul. „Într-un anumit sens, simt că antrenamentul muzical a dus la marea viteză a Google”.
Ce poți învăța de la programatorii de la Larry Page? Este important ca pe lângă pasiunea pentru programare să ai și activități creative a căror rezultat îl poți vedea sau simți imediat. Acestea te vor inspira să aplici același principiu și în scrierea codului.
Cursuri IT disponbile prin eJobs si Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, POCU/726/6/12/135988
Curs Programator JavaScript. Ce ar trebui să știe programatorii
Vei învăța de la zero JavaScript, HTML și CSS, și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora. Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în programare, dar ai înclinație spre design.
Perfect pentru începători;
Curs online 100% gratuit, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman;
Program: luni-vineri, 18:00-20:00, și sâmbătă, 09:00-12:00;
Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT;
Include consiliere în carieră.
Curs Tester
Vrei să contribui la dezvoltarea celor mai tari website-uri și aplicații? Atunci înscrie-te la cursul de Tester QA! Vei învăța de la zero cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT, dar ești foarte atent la detalii.
Cursul de Tester este 100% gratuit, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, POCU/726/6/12/135988
Perfect pentru începători
Program: luni-vineri, 18:00-20:00, și sâmbătă, 09:00-12:00
Se desfășoară 100% online
Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
Include consiliere în carieră
Ce trebuie să știi despre cursurile gratuite IT
Cursurile gratuite IT puse la dispoziție de eJobs, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, POCU/726/6/12/135988 au loc online, ceea ce înseamnă că poți participa de oriunde. Ai nevoie doar de un calculator/laptop cu acces la internet (de minimum 10 Mb/s), de o cameră web, difuzor, căști și microfon.
Cursurile de programare/testare se derulează seara, în timpul săptămânii (de luni până vineri), între orele 18:00-20:00, și sâmbătă dimineața, între orele 09:00-12:00.
Pentru majoritatea cursurilor vei primi și teme, iar în cazul unor cursuri vei avea de predat și un proiect de absolvire final. Aceste activități suplimentare te vor ajuta să fundamentezi abilitățile dobândite la curs.
Vestea este că după finalizarea cursurilor noastre primești consiliere în carieră și vei putea aplica la posturi de programator junior sau tester și pri.
Mai multe detalii despre cursuri găsești aici.
SILVIU PETRESCU
0729.729. 843
silviu.petrescu@coderslab.ro
Ai găsit informații utile în articolul Programatorii celebri. Cum au început și cum și-au dat seama că sunt potriviți pentru o carieră în IT? S-ar putea să-ți placă și următorul articol.
Nu e târziu niciodată să înveți ceva nou
Leave a Reply