7 pași pentru a învăța programare mai repede

Când ești hotărât să faci o schimbare în carieră și să te îndrepți spre domeniul IT, este firesc să te întrebi cât de repede vei învăța programare.  

Reține că indiferent dacă ești student la o facultate de informatică sau ești specializat într-un alt domeniu și îți dorești o reconversie profesională, să stăpânești bine arta programării înseamnă să înveți continuu.

Există evident și scurtături pe care merită să le testezi pentru a ajunge un programator sau un tester experimentat. De exemplu, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, care sunt bazate pe exerciții practice. Astfel, după absolvire, vei rămâne cu o bază de cunoștințe concrete, pe care să le folosești atunci când începi noul tău job în IT. Iată cum poți învăța programare mai repede!

 

1. Învață prin practică. Joacă-te în cod!

 

Mergi mai departe de materia predată la orele de curs. Joacă-te în cod cât mai repede, astfel vei învăța și mai repede conceptele date. Îți vei da seama ce sintaxă să folosești în funcție de situația întâmpinată și, în timp, îți vei face mâna în a scrie cod.

Pe măsură ce parcurgi teoria, lucrează la un proiect personal pentru a o aplica. Creează pagini web sau dacă alegi să te specializezi ca tester, verifică funcționalitatea website-urilor, aplicațiilor. 

 

2. Reține noțiunile teoretice de bază

Pe cât de elementare pot apărea la început, fundamentele programării trebuie întotdeauna să fie pe primul loc. Asigură-te că înțelegi bine noțiuni elementare de JavaScript, HTML, CSS, pentru că astfel îți va fi mai ușor să înțelegi conceptele mai avansate.

 

3. Scrie pseudocod de mână

 

Poate părea ușor demodat, dar pseudocodul, limbaj artificialul și informal, care ajută programatorii să dezvolte algoritmi, pe care îl poți scrie pe un whiteboard, necesită precauție suplimentară și precizie în spatele fiecărei linii de cod, având în vedere că nu poți rula pe calculator codul scris pentru a verifica dacă funcționează corect. Regulile pseudocodului sunt destul de simple și logice. Acestea includ structuri decizionale sau repetitive precum while, do, for, if, switch.
Deși consumă mai mult timp, această practică te va ajuta să deprinzi o gândire logică, necesară în programare. Și îți va fi utilă pentru a trece și interviul pentru jobul dorit. 

 

4. Cere ajutor

 

Oricât de mult ți-ai dori să devii programator, doar prin efortul propriu, realitatea este că vei învăța mai repede cerând îndrumarea mentorilor și feedback de la colegi. Poți avea și momente în care nu știi cum să rezolvi o anumită problemă. O părere obiectivă sau o altă abordare te va ajuta. Și nu ar trebui să-ți fie teamă să ceri ajutor, gândește-te că mulți programatori procedează la fel, iar în hub-uri aceasta este o practică de lucru. 

Rezervă totuși cel puțin 20 de minute pentru a încerca să deslușești problema înainte de a cere ajutor. Există mari șanse ca răspunsul să fie deja în fața ta. Antrenamentul te va face să fii un programator mai bun.

5. Nu citi doar exemplul de cod. Rulează-l!


Să citești codul nu este suficient pentru a înțelege cum funcționează. Pentru a învăța cu adevărat, trebuie să-l rulezi și să lucrezi la el. Încercând să scrii singur codul îți vei ușura procesul de învățare.
Ține cont întotdeauna de comentariile colegilor și de instrucțiuni, pentru a livra un cod scris corect.

6. Ia pauze


Este firesc ca la început să întâmpini anumite erori și să nu știi cum să le rezolvi. Iar când nu ai cui să ceri ajutorul, cea mai bună soluție este să-ți iei câteva ore de pauză care îți vor permite să te întorci cu o perspectivă nouă. Între timp, eroarea nu va dispărea, dar îți vei restabili buna dispoziție necesară pentru a o rezolva.


7. Caută acele cursuri care ți se potrivesc

 

Ai o gândire logică, înclinație spre design, precum și atenție la detalii? Nu lăsa aceste aptitudini nevalorificate. Ai și un start bun pentru a-ți face o calificare în JavaScript sau în QA. Tot ce trebuie să faci pentru a te specializa este să urmezi cursuri gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

 

Curs Programator JavaScript

Vrei să înveți de la zero JavaScript, HTML și CSS, și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora. Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în programare, dar ai înclinație spre design.

 

Curs Tester QA

Vrei să contribui la dezvoltarea celor mai tari website-uri și aplicații? Atunci înscrie-te la cursul de Tester QA! Vei învăța de la zero cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT, dar ești foarte atent la detalii.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

Curaj! Înscrie-te aici la cursuri gratuite în IT.

 

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact:

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@coderslab.ro

0729.729.843

 

Ți-a plăcut articolul 7 pași pentru a învăța programare mai repede? S-ar putea să-ți placă și:

Cum să-ți iei mai ușor primul job în IT

Cum îți dai seama dacă ești potrivit pentru un job de programator

Leave a Reply

Your email address will not be published.