Pasiunea, skill-ul de care ai nevoie pentru un job în domeniul IT

 

Multe dintre CV-urile programatorilor au în headline „pasionat de programare în PHP/Java/Ruby” sau pasionat de testare software”, o informație extrem de importantă pentru recrutori, care își dau seama mai ușor care este profilul candidatului. Și ai astfel ocazia de a fi abordat mai repede pentru un job în domeniul IT și să reduci timpul dedicat interviurilor. De ce pasiunea este un skill tot mai important pentru a te califica pentru un job în domeniul IT, dar și cum o poți descoperi și ce poți învăța de la cei mai pasionați programatori, afli în cele ce urmează.

Muncă vs. pasiune

Avem tendința de a face distincția între muncă și pasiune. Munca este ceea ce faci pentru a fi plătit și pentru a-ți câștiga existența, în timp ce pasiunea este ceea ce faci din plăcere sau pentru bucuria pe care o ai. Dacă ai putea să combini pasiunea cu munca, performanța ta va crește și nu vei mai simți munca atât de apăsătoare. Conform unui raport Deloitte, aproape 88% dintre angajați nu sunt mulțumiți de locul lor de muncă. În termeni clari, nu au o pasiune pentru munca lor. Doar 12% dintre oameni sunt pasionați la locul de muncă. Iar în cerințele pentru locuri de muncă în IT, pasiunea este o cerință importantă, situată de regulă, după experiența și studiile/formarea în domeniu. Angajatorii o cer sub diferite formulări: „pasiune pentru dezvoltarea de soluții software”, ”passion for games is a plus”, „Passion to develop high-quality and extraordinary solutions to real complex distributed-computing problems”. Însă cum îți descoperi pasiunea?

 

Cum afli care e pasiunea ta

Creează o declarație personală în care să menționezi ceea ce vrei să realizezi în viața ta, atât personal, cât și profesional. Este ca o busolă care indică direcția. Te ghidează ori de câte ori trebuie să decizii importante. Odată scrisă, declarația ta de viziune personală te poate ghida cum să-ți găsești adevăratele pasiuni.

Descoperă-ți valorile, lucrurile pe care le consideri importante pentru a lucra. Valorile tale determină obiectivele și prioritățile tale personale.

Descoperă ceea ce te motivează. Ce te face să te simți împlinit și prezent? Descoperă cine ești cu adevărat, locul unde valorile și scopul tău se întâlnesc.

Fă o listă cu lucrurile pe care îți place să le faci. Conștientizarea de sine este un pas important în călătoria ta spre descoperirea pasiunilor tale.

Recunoaște-ți atuurile și realizările. Poți constata că anumite abilități precum testarea software, identificarea bug-urilor îți vin în mod natural și îți face plăcere să le experimentezi. Folosind aceste abilități, poate ai dat formă unor proiecte personale și aceasta este o realizare importantă, care spune multe despre ceea ce-ți place să faci.

Scrie un jurnal, astfel vei descoperi ceea ce te pasionează, fără nicio judecată sau convingeri limitative din partea altora.

Caută îndrumarea unui mentor din domeniul în care vrei să lucrezi. Acesta își va da seama spre ce specializare să te îndrume în funcție de atuurile tale, în funcție de ceea ce-ți place să faci. De exemplu, în domeniul IT îți poate oferi ghidare spre cursurile de calificare pe care să le urmezi, precum și ghidare în aplicarea la joburile care ți se potrivesc.

 

Ce plusuri îți aduce pasiunea în carieră

 

Te determină să-ți dezvolți cunoștințele și să evoluezi în carieră

Dacă nu ai abilitățile cerute de angajatori, de exemplu pentru un job de tester, dar ești pasionat de acest domeniu, te poți înscrie în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Te motivează

Când ai pasiune pentru ceea ce faci, te simți motivat să lucrezi în cel mai bun mod posibil, iar odată ce reușești, motivația ta interioară crește și mai mult.

Dacă faci însă o muncă pe care o consideri plictisitoare, atunci este posibil să nu atingi ceea ce îți dorești și, ca urmare, să te simți demotivat. 

 

Îți dezvoltă inovația și creativitatea

Să lucrezi în domeniul care te pasionează este una dintre cele mai plăcute experiențe. Inevitabil vei avea și zile mai dificile, cu mai multe provocări, dar vei trece mai ușor peste dificultăți când îți place ceea ce faci. Munca din pasiune ajută la îmbunătățirea stării tale mentale și, ca rezultat, și procesul tău creativ este, de asemenea, îmbunătățit și ideile bune îți vor veni mai natural.

 

Munca nu devine un task

Îți petreci majoritatea orelor lucrând și, când faci o treabă pe care îți place să o faci, atunci cu siguranță nu pare împovărătoare. Chiar dacă trebuie să muncești mai mult, din orice motiv, ești fericit că o faci, deoarece munca ta nu mai este o „încărcare” pentru tine.

 

Pasiunea te ajută să-ți atingi obiectivele

Munca ta nu poate fi ceva ce vei face timp de câteva ore sau săptămâni. Prin urmare, este necesar să faci ceea ce te face fericit să obții succesul dincolo de granițe. Nu există un sentiment mai bun decât să-ți depășești limitele.

 

Obții mai ușor rezultate

Dacă îți place ceea ce faci, atunci vei fi gata să lupți cu tot felul de obstacole care apar în calea atingerii obiectivelor tale. Pasiunea te mobilizează să-ți dezvolți abilitățile, să accepți și să depășești dificultățile, prin soluții creative.

 

Ce poți învăța de la cei mai pasionați programatori

 

Le place să preia controlul, nu să fie reactivi

Programatorii pasionați de munca lor intervin în situațiile întâlnite la job. Când alții așteaptă ca superiorii să le ceară să acționeze într-un anumit fel, cei care iubesc ceea ce fac devin proactivi în rezolvarea problemelor.

Empatia lor față de clienți și de utilizatorii finali îi determină să se concentreze asupra soluției. Ei preferă să acționeze în avans și să se ocupe de probleme cu mult înainte ca acestea să explodeze și să fie nevoie de mai mult efort pentru soluționarea acestora.
Ce poți face: să cauți în mod proactiv oportunități de a vă îmbunătăți aplicațiile dezvoltate, indiferent de cât de mică ar fi schimbarea, să mergi dincolo de rolurile și responsabilitățile din fișa postului.

 

Reacționează pozitiv în situații neașteptate

Dezvoltarea software-ului înseamnă și întâmpinarea unor situații neașteptate. Cerințele care se schimbă aproape de lansare sau găsirea unui defect critic după lansarea sunt doar câteva dintre multele scenariile neașteptate.

O trăsătură comună a dezvoltatorilor pasionați este că sunt optimiști și foarte încrezători când întâmpină astfel de situații. Atunci când toată lumea se teme de probleme, ei le consideră oportunități de a-și prezenta inițiativele și abilitățile de leadership. Ei rămân calmi și fac față provocărilor pe care le întâmpină.
Ce poți face: Indiferent cât de dificilă ar părea o problemă, implică-te chiar dacă nu ești încă pregătit să faci față situației. Te poți asocia cu un coleg care are poate mai multă experiență.

 

Ei știu că „Noi” este mai puternic decât „Eu”

Poate ai remarcat că sunt programatori care preferă să lucreze individual. Ei se concentrează pe sarcinile care le sunt atribuite și încearcă să exceleze în tehnologia preferată.

Dezvoltatorii pasionați se concentrează atât pe ceea ce au de lucru, cât și pe susținerea colegilor în eforturile lor. O modalitate ușoară de a identifica ce tip de programator ești este să observi cum răspunzi la solicitările de ajutor.

Programatorii pasionați de munca lor nu ezită niciodată să-i ajute pe alții, atâta timp cât este posibil pentru ei. Dacă nu pot răspunde imediat la cerere, o vor redirecționa către persoana potrivită care se poate ocupa de ea. De asemenea, celebrează cu entuziasm realizările membrilor echipei lor.
Ce poți face: Ia întotdeauna în considerare interesele întregii echipe și ale companiei atunci când luați iei o decizie la locul de muncă. Nu ezita niciodată să-i susții pe alții sau să le oferi îndrumări.

 

Sunt pasionați de învățare

Ei știu că învățarea continuă de-a lungul carierei lor este o necesitate pentru a evolua în programarea software. Știu, de asemenea, că abilitățile non-tehnice sunt la fel de esențiale pentru a deveni un programator remarcabil. Prin urmare, își investesc efortul în dobândirea de cunoștințe abilități de leadership , abilități de prezentare, abilități de gândire critică care îi ajută să obțină o creștere extraordinară în carieră.
Ce poți face: Dezvoltă un obicei de a învăța ceva nou în mod regulat. Poate fi o tehnologie, o mică parte de funcționalitate nouă sau o abilitate soft. Fă-o într-un ritm confortabil pentru a te bucura de proces.

Dezvoltatorii de software pasionați nu se nasc cu trăsăturile menționate mai sus. Dorința lor de a-și construi o carieră de succes și dorința de a oferi calitate în ceea ce fac, cu un impact pozitiv asupra vieții altora, îi fac să învețe tot ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele. Dacă îți este greu să fii pasionat de munca ta, poate este momentul să modifici câteva lucruri. Poate fi modul în care abordezi munca sau jobul în sine. Dedică-ți timp pentru a afla ce îmbunătățiri trebuie să faci pentru a ajunge la pasiune și energie în activitatea ta.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Curiozitatea, skill-ul care te ajută să te califici pentru un job în domeniul IT

 

Interviul pentru tester software. 5 pași pentru a te pregăti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.