Cum depășești obstacolele din timpul formării în domeniul IT

 

Tocmai ai luat o decizie curajoasă, să te orientezi spre o carieră în domeniul IT. Și primul pas este să începi să te formezi, fie pe cont propriu, fie într-un cadru organizat. Însă, indiferent de opțiunea ta pe parcursul studiului, îți poți pierde motivația, concentrarea sau vei avea multe întrebări pentru care ai avea nevoie de îndrumare în timp real. Sunt obstacole pe care le întâlnește fiecare programator aflat la începutul carierei și chiar și dezvoltatorii profesioniști.

De altfel, un studiu realizat de Student Experience in the Research University (SERU)  arată 76% dintre studenții intervievați au identificat lipsa de motivație pentru învățarea online ca fiind cel mai mare obstacol, iar 56% dintre studenții absolvenții și profesioniști intervievați au raportat același obstacol. De asemenea, aceștia au mai raportat și lipsa interacțiunii cu alți studenți sau cu profesori și distragerea atenției. 

Contează care este abordarea ta față de aceste obstacole. Iar cel mai potrivit este să conștientizezi situațiile dificile și să cauți soluții pentru a le depăși. Descoperă situațiile dificile pe care le întâmpini pe parcursul formării în domeniul IT și importanța alegerii unui cadru organizat pentru studiu, precum Proiectul cursuri IT by eJobs!

 

Te concentrezi pe învățare și nu pe dezvoltarea logicii

Cunoașterea codului sau a noțiunilor teoretice despre testare contează adesea mai puțin, mult mai important e cum rezolvi o problemă, ce pași urmezi, ce conexuni faci pentru a-ți lua datele de care ai nevoie. Gândește-te că s-ar putea să uiți noțiunile teoretice, însă logica și orientarea spre rezolvarea problemelor (prin analiză, întrebări, testări) îți vor fi mereu de ajutor.

 

Nu primești îndrumare de specialitate

Când începi să înveți programare, este firesc să ai întrebări. Poate nu vei ști cum să mergi mai departe și s-ar putea să pierzi mult timp în a descoperi soluția potrivită. Câteva astfel de experiențe te pot determina să-ți pierzi interesul pentru formarea în domeniul IT. Ai avea nevoie de un trainer care să-ți răspundă la întrebări în timp ce exersezi și chiar de un schimb de experiență cu oameni care au aceeași pasiune.

 

Nu îți poți menține focusul pe studiu

Activitatea ta este copleșită probabil de numeroase forme de comunicare digitală, verbală și scrisă. Telefonul sună, notificările pe e-mail și în social media se adună. Acest ritm își pune amprenta asupra puterii tale de concentrare. Poate ești prezent la un curs, dar te gândești în altă parte.  Soluția? Rezervă „o oră de concentrare” în care să-ți ignori telefonul, să oprești notificările (poți folosi tool-uri care fac acest task) și să te concentrezi asupra studiului.

 

Nu știi cum să pui în practică noile cunoștințe

Practica este cheia pentru a învăța să scrii cod sau să testezi. Unele cursuri în domeniul IT sunt în întregime centrate pe predare, iar partea practică lipsește. Și chiar dacă înveți bine noțiunile teoretice, dacă nu implementezi și nu vezi rezultatele, toate eforturile tale de învățare vor fi în van. Însă există soluții pentru a îmbina partea teoretică cu partea practică: proiectul cursuri IT by eJobs.


Lipsa unei perspective îți scade motivația pentru învățare

Întrebarea: „Ce voi face după finalizarea cursurilor?” îți dă poate de gândit, iar lipsa unui răspuns convingător poate duce la scăderea motivației tale pentru învățare. Proiectul Cursuri IT by eJobs cuprinde și sesiuni de consiliere în carieră și  îți oferă informații personalizate și sprijin pentru a lua decizii informate. Consilierul îți explică ce profesie sau job ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de pasiunile tale, de obiective, dar și de calificări. Te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți va oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu.


Descoperă proiectul Cursuri IT

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). 

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți.  După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Citește și:

 

Vrei un job în IT? Iată cum te menții motivat în formare

 

De ce este importantă perseverența în studiul online

Leave a Reply

Your email address will not be published.