Interviul de angajare în domeniul IT poate fi un moment stresant, mai ales dacă simți că nu ai experiența cerută de angajator. Însă nu ar trebuie să te lași copleșit de emoții, ci să urmezi câțiva pași care te vor ajuta să arăți că ești persoana potrivită pentru job, chiar dacă nu îndeplinești toate cerințele.
Iată câteva îndrumări non-tehnice care te vor ajuta să te pregătești pentru primul interviu în IT:
Definește-ți așteptările
Înainte de a avea un interviu, este important să știi la ce să te aștepți de la acea companie sau de la proiect. Și angajatorii au așteptările lor, iar dacă acestea se potrivesc cu ale tale, atunci ai mai multe șanse de a fi angajat.
Înainte de a aplica, citește cu atenție anunțul și încearcă să-ți pui câteva întrebări care te vor ajuta să afli dacă jobul e pe măsura a ceea ce-ți dorești tu:
- Ce voi face? Testare? Dezvoltare web, dezvoltare aplicații mobile etc?
- Care este dimensiunea companiei? (start-up, companie medie, globală)
- La ce proiecte lucrează compania?
- Ce tehnologii utilizează?
- Ce nivel de experiență caută?
Este posibil ca în anunțul jobului să nu găsești răspuns la aceste întrebări, dar vei ști ce să întrebi angajatorul, iar acesta va aprecia că știi ceea ce vrei în carieră și nu ești doar nerăbdător să te angajezi oriunde.
Arată implicarea ta în formare
Întrebarea despre experiență este inevitabilă la un interviu pentru un job în IT. Și dacă nu ai lucrat până acum în domeniu, cel mai potrivit este să urmezi cursuri gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
În funcție de abilitățile tale poți fie cursul cursul de tester, ideal dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri sau cursul de Programator Java, ideal dacă ai înclinație spre design.
În cadrul cursului de Tester:
- Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
- Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
- Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT
În cadrul cursului de Programator Java:
- Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
- Vei învăța cum să creezi aplicații web.
- Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.
Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
- Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
- Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
- Se întâmplă 100% online
- Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
- Includ consiliere în carieră
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@coderslab.ro
0729.729.843
Creează un profil online
Un angajator care își face temele înainte de întâlnirea cu tine, va verifica poate și prezența în online, precum și portofoliul tău de proiecte. Îl convingi mai ușor dacă va găsi înainte de interviu (sau îi vei arăta în cadrul întâlnirii) contul tău de Github – unde poți încărca proiecte, site-ul blogului – unde poți scrie despre diferite tehnologii pe care le cunoști, contul tău Youtube – unde poți uploada tutoriale realizate de tine cu acele lucruri pe care le-ai învățat în testare sau programare și pe care vrei să le prezinți și comunității.
Relaxează-te
Este normal să te pregătești înainte de interviu, să te documentezi, dar asigură-te că păstrezi un echilibru și îți dai timp și pentru relaxare. Nimeni nu-și dorește un candidat stresat la interviu.
Iată câteva sugestii care te vor ajuta să te simți mai relaxat înainte de interviu:
- Asigură-te că dormi suficient înainte de ziua interviului;
- Intră online puțin mai devreme sau asigură-te că ajungi la sediul companiei cu 10-15 minute înainte de ora stabilită, astfel încât să ai timp să respiri;
- Gândește pozitiv, concentrează-te pe abilitățile tale;
- Amintește-ți că un interviu nu este altceva decât o conversație amicală;
- Ia în considerare că dacă lucrurile nu merg așa cum te aștepți există întotdeauna alte oportunități pe piață
Răspunde cu onestitate la întrebări
Oferă angajatorului de a te cunoaște cu adevărat, de a afla ce știi să faci și la ce te aștepți de la job. Pune întrebări. Acesta este un semn bun care arată că ești implicat și interesat de locul de muncă. Abordează discuția din perspectiva unei colaborări pe termen lung.
Evită comentariile despre foștii angajatori
Vei primi probabil și întrebarea: „Care sunt motivele pentru care îți dorești să schimbi jobul?” sau „De ce ai părăsit compania X?”
Sigur, fiecare are propriile motive pentru care vrea să schimbe jobul. Oricare ar fi motivul, păstrează răspunsul în limite profesionale și respectuoase. Potențialul angajator nu ar trebui să creadă că te plângi de toate și să anticipeze că aceasta va fi abordarea și față de task-uri.
Arată că ești în temă cu salariile de pe piață
Așteptările tale financiare ar trebui să fie corelate cu nivelul de experiență, cu poziția și orașul în care locuiești. Și e mult mai ușor când îți faci temele înainte de interviu. Verifică pe https://www.ejobs.ro/salario/ comparatorul salarial lansat de eJobs, care este salariul mediu pentru jobul pe care ți-l dorești.
Leave a Reply