Cum să te pregătești pentru un interviu în domeniul IT

Gaming-ul este una dintre industriile care a continuat să evolueze chiar și în perioada pandemiei. Pentru candidați, ultimul an a adus o paletă largă de oportunități de angajare, având în vedere că aceștia nu s-au limitat doar la joburile din orașul în care locuiesc. Astfel, dacă te tentează să-ți începi cariera în acest domeniu, iată ce trebuie să știi despre interviul de angajare și beneficiile pe care le poți obține. Pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu Ana Pohrib, PeopleOps Manager la Amber Studio, compania specializată în dezvoltarea de jocuri pentru PC-uri și dispozitive mobile. 

 

Cum începi o carieră în gaming 

Dacă te-ai gândit la o astfel de carieră, pregătirea ta ar fi bine să înceapă încă din școală. Principalele atuuri pe care trebuie să le aibă un tânăr ce dorește să se orienteze spre gaming sunt abilitatea de operare PC și cunoașterea limbii engleze. „Tinerii trebuie să fie ghidați de mici să studieze ceea ce le poate aduce ulterior bucuria de a lucra, de a se dezvolta, dar și independență profesională”, spune Ana Pohrib. 

 

Ai fost chemat la interviu? Iată cum să te pregătești!

Dacă ai fost contactat de o companie din domeniu și urmează să ai un interviu de angajare, este important să te pregătești în avans. Să afli mai multe detalii despre compania angajatoare, astfel încât recrutorul să vadă interesul pe care îl ai față de jobul scos la bătaie. 

„Cunoscând mai multe detalii despre compania angajatoare, în cadrul interviului de angajare vei putea pune întrebări punctuale, obținând informații relevante nu doar despre poziția deschisă și care îi vor fi responsabilitățile, ci și despre mediul de lucru, posibilitățile de avansare, programele de învățare sau specificul proiectelor”, explică Ana Pohrib. 

Nu în ultimul rând, pentru recrutorii din gaming contează autenticitatea candidatului și pun accentul pe ceea ce știu să facă și pe dorința de a învăța lucruri noi. „Un recrutor este interesat să afle ce-și dorește candidatul, ce îi place să facă, ce îl atrage într-o organizație, ce nu ar accepta să facă. Recruiterul nu are rolul de polițist care verifică cunoștințele unui candidat, ci încearcă să determine nivelul profesional real al candidatului, astfel încât să poată face o potrivire corectă cu rolul scos la bătaie”, adaugă reprezentanta Amber Studio. 

Aceasta menționează că nu de puține ori se întâmplă ca un candidat să vină la interviu pentru un rol, iar recruiterul să realizeze că este potrivit pentru o altă poziție. 

 

Ce beneficii îți oferă acest domeniu

Unul dintre cele mai deosebite beneficii ale industriei de gaming îl reprezintă mediul de lucru. Deși un job în gaming presupune deadline-uri restrânse și task-uri complexe, atmosfera de lucru este una plăcută și permisivă. 

Mai mult, Ana Pohrib spune că gaming-ul este o industrie fără cenzura exprimării, acesta fiind un aspect important pentru generațiile actuale. „Nu există bariere de vârstă sau senioritate, ne ajutăm între noi cu sfaturi și împărtășim cunoștințe. În gaming culoarea părului, numărul de cercei, tatuajele, outfiturile avangardiste nu se ascund. În gaming primează diversitatea, incluziunea, împărtășirea cunoștințelor, buna comunicare, respectul față de sine și față de cei din jur”. 

Pe lângă aceste beneficii, gamingul te ajută să fii conectat cu tot ce este nou în ceea ce privește tehnologia. „De la an la an apar joburi noi. Spre exemplu, acum 15 ani nu exista Facebook, iar astăzi avem specialiști de jocuri pe Facebook. Putem spune, fără dar și poate, că gamingul este una dintre industriile care creează în mod constant noi și noi roluri”, explică Ana Pohrib.   

La toate acestea, se adaugă programele de învățare și dezvoltare în carieră, evenimente organizate special pentru angajații și pasionații de gaming, precum teambuilding-uri, petreceri, concursuri de gaming, conferințe de specialitate sau întâlniri pe diverse teme de interes. „Tot la capitolul compensații și beneficii este de menționat faptul că salariile în această industrie sunt apreciate ca fiind motivante, iar pachetele de servicii medicale, tichetele de masa, accesul la diverse biblioteci online/offline reprezintă un must have”, adaugă Ana Pohrib.

 

Ce curs poți urma ca să lucrezi în gaming

Ca să te specializezi în acest domeniu, ar fi bine să te înscrii la un curs de programare, cum este cel pus la dispoziție de eJobs România, prin Proiectul cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. 

Poți opta pentru un curs de programator JavaScript, în care vei învăța să dezvolți interfețe pentru aplicații web și mobile. Sau te poți orienta către cursul de tester QA, în cadrul căruia vei învăța să recunoști defectele unui produs web sau soft. 

Cursurile se desfășoară online, astfel încât le poți urma atât de acasă, cât și din orice alt loc în care ai un laptop și o conexiune bună la internet. 

Cursurile de IT sunt 100% gratuite, deoarece sunt finanțate prin Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Mai multe despre cum te poți înscrie la unul dintre aceste cursuri, am vorbit în acest articol

 

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@coderslab.ro

0729.729.843

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ce beneficii îți poate aduce un job de programator 

Cum îți dai seama dacă ești potrivit pentru un job de programator

Leave a Reply

Your email address will not be published.