Spre ce ramuri ale IT-ului te poți orienta

Angajatorii de pe piața muncii caută de zor oameni pasionați de domeniul IT. În ciuda faptului că salariile din această industrie sunt pe măsură, mulți tineri se orientează către alte specializări, crezând că IT-ul este un domeniu greu sau chiar inaccesibil. Într-adevăr, este nevoie de o capacitate bună de învățare, dar și o logică bine dezvoltată. Vestea bună este că pe toate acestea le poți dezvolta pe parcurs, dacă îți dorești să începi cariera în acest domeniu. 

Facultățile cu specializări în IT livrează anual în piața muncii circa 8.000 de absolvenți, deși necesarul de pe piața muncii este dublu. În acest moment, pe platformă de recrutare eJobs, la o simplă căutare după cuvântul cheie „IT”, găsești circa 6.000 de locuri de muncă. Astfel, dacă îți dorești să-ți începi cariera sau să faci reconversie profesională în IT, acesta este un moment potrivit. Ca să înțelegi mai bine particularitățile acestei industrii ți-am pregătit o scurt ghid, astfel încât să-ți faci o idee despre direcția ce ți s-ar potrivi.

Pentru început, e important să știi că programarea este împărțită în front-end și back-end. Mai exact, ceea ce se vede dintr-un site și ceea ce se află în spatele lui. Despre zonele spre care te poți orienta, vorbim în continuarea articolului.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, POCU/726/6/12/135988 cu Titlul: CODERSLAB

Ca să-ți fie mai clar, vom face un exercițiu de imaginație. Exemplul de aplicație sau site la care ne-am gândit este chiar ejobs.ro. Tu însă ești liber să te gândești la orice site sau aplicație pe care o folosești cel mai des. eJobs.ro este un exemplu bun de Front-End și Back-End deoarece conține partea vizuală, dar și o bază de date. 

Vrei să lucrezi ca programator? Încotro?

Front-end-ul este activitatea de programare a acelei părți a site-ului sau aplicației pe care o vede un utilizator și cu care interacționează. Mai exact, aceasta cuprinde elemente precum fonturi, meniuri, butoane sau chiar formulare de contact.

Oamenii care se ocupă de această parte sunt cei care scriu codul HTML, CSS sau JavaScript și activează toate efectele pe care utilizatorii să le poată vedea, dar și utiliza eficient.

Mai mult, un specialist în front-end poate fi în același timp și designer-ul site-ului sau aplicației, asta depinde însă de politica companiei. Există firme cu specialiști care se ocupă de design, iar echipa de front-end doar implementează.

Totuși, dacă vrei să cunoști în profunzime domeniul, ar fi bine să te orientezi către un curs de Tester. Contează să ții cont de abilitățile transferabile dintr-un domeniu în altul, să ai pasiune și încredere în tine. Să-ți alegi mentori care să te inspire să mergi mai departe. Vei învăța de la zero cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. 

Înscrie-te acum la cursurile IT gratuite 

eJobs România îți pune la dispoziție cursuri IT gratuite, prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Acestea te vor ajuta să acumulezi cunoștințele necesare pentru un job de programator junior sau tester. 

Te poți înscrie la aceste cursuri dacă ai ai domiciliul sau reședința în orice județ din România, cu excepția județului Ilfov și Municipiului București, ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani, ești angajat, cu contract de muncă, PFA, Întreprindere Individuală, ai absolvit cel puțin 8 clase.

Cursurile de IT by eJobs sunt 100% gratuite și finanțate prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație si competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Titlul proiectului: CODERSLAB

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact:

SILVIU PETRESCU

0729.729.843

Silviu. petrescu@coderslab.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.