5 avantaje pe care le ai când soliciți consiliere în carieră

 

După mulți ani de lucru într-un anumit domeniu sau la un anumit job, îți dorești poate să faci o schimbare. Însă alegerea unei cariere potrivite este de multe ori o decizie grea și o sursă de stres. Contează să știi că nu ești singur în această călătorie. Indiferent de domeniul spre care îți dorești să te orientezi, începe prin a a cere îndrumarea unui consilier în carieră. Și e cu atât mai important să apelezi la consiliere cariera mai ales atunci când îți dorești să faci o schimbare radicală și să te îndrepți spre o industrie în care poate nu ai experiență, cum ar fi IT-ul.

Trecerea la o carieră în IT ți se pare poate dificilă și descurajantă dacă te gândești la tot ceea ce trebuie să înveți și la abilitățile pe care ar trebui să le dezvolți. Însă poți găsi o nișă care să se potrivească abilităților, talentelor și intereselor sale unice. O soluție este să alegi proiectul Cursuri IT, by eJobs care îți oferă o experiență completă: consiliere în carieră, cursuri și coaching. Descoperă detalii despre cum te poate ajuta consilierea în carieră și despre proiectul Cursuri IT!

În ce constă consilierea în carieră

Înainte de a începe formarea în domeniul ales, este indicat să discuți cu un expert în consiliere în carieră, pentru a defini care sunt pasiunile și obiectivele tale în carieră, dar și pentru a dezvolta un plan de carieră. Acesta se va concentra pe a afla interesele tale, abiltățile, studiile, experiența, tipul tău de personalitate și, pe baza acestora, îți va oferi informații personalizate și ghidare pentru a lua decizii informate. Îți va prezenta opțiuni pentru calificare, pentru angajare, dar și idei pentru a te prezenta într-un mod convingător la interviu.

Și e cu atât mai important, în contextul actual, în care piața muncii se schimbă frecvent, se soliciți consiliere în carieră. Îți va permite să rămâi un candidat relevant și competitiv.

Date care te pot impulsiona să soliciți consiliere cariera

 • Majoritatea adulților recunosc orientarea în carieră ca fiind utilă pentru găsirea și alegerea cursurilor și locurilor de muncă potrivite, dar doar unul din trei oameni folosesc serviciile de consiliere în carieră, potrivit sondajelor europene citate în raportul ”Investing Career Guidance” – realizat de Comisia Europeană, European Training Foundation, European Centre for the Development of Vocational Training, OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) și UNESCO.
 • În fiecare an, unul din patru adulți europeni caută informații despre carieră, arată raportul  ”Investing Career Guidance”. Același raport arată că activitățile de orientare în carieră au rezultate economice, educaționale și sociale pozitive pentru tineri.
 • Primele salariale de 10-20% acordate tinerilor au fost corelate cu participarea acestora la orientarea în carieră.

5 avantaje pe care le ai când apelezi la consiliere cariera

1. Te ajută să-ți definești pasiunile și așteptările în carieră

Consilierea în carieră te ghidează spre a te descoperi pe tine însuți, pentru a fi realist și pozitiv. Un consilier în carieră știe ce întrebări să pună astfel încât tu să poți contura ce îți dorești de la viitoarea carieră, dar și domeniul care ți se potrivește. Iată câteva întrebări pe care le poți primi:

 • Ce îți place să faci?
 • Ce activități te fac să te simți împlinită?
 • Care sunt aptitudinile tale?
 • Ce calificări ai?
 • Ce calificări ți-ai dori să obții?
 • În ce companii ți-ai dori să lucrezi?
 • Ce experiențe de lucru ți-au plăcut până în prezent?
 • Cum înveți cel mai bine (la cursuri în format fizic sau online)?
 • Ce te motivează să înveți?
 • Cum depășești provocările?

 

2.  Îți creionează un plan de carieră

Un plan de carieră eficient îți poate aduce succesul în carieră. Pe baza obiectivelor tale pe termen scurt și pe termen lung, consilierul te ajută să faci un plan de carieră. Acesta va fi important  pentru atingerea obiectivelor. Mai mult decât atât, consilierul te sfătuiește cum să-ți implementezi planul.

 

3. Te ghidează în alegerea cursurilor potrivite

Dacă îți dorești să te specializezi în domeniul IT, dar nu ai experiența necesară, este important să apelezi la sesiunile de consiliere cariera, pentru că îndrumătorii cunosc cursurile disponibile pe piață și te pot ghida spre cel care ți se potrivește. Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor să aplici pentru joburi în domeniul IT. Pentru asta, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
 • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

4. Îți oferă sfaturi utile în realizarea CV-ului și în pregătirea pentru interviu

Odată cu obținerea unei specializări în domeniul IT,  și CV-ul tău, dar și scrisoarea de intenție trebuie regândite, astfel încât să-ți pună în valoare noile abilități, dar și obiectivul tău profesional. Consilierul te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți vor oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu. Vei avea ocazia de a participa la o simulare de interviu și astfel vei deprinde mai multă încredere în tine.


5. Te ajută să ai o perspectivă mai largă asupra opțiunilor în carieră

Când pornești în căutarea unui loc de muncă poate că nu ești sigură ce job s-ar potrivi abilităților și cunoștințelor tale. În plus, poate îți dorești să lucrezi pentru anumite companii, să ai un anumit stil de lucru (remote, hibrid, de la birou). Un consilier de carieră ține cont de toate aceste aspecte, cunoaște piața muncii și cererea din partea angajatorilor, precum și noile oportunități în carieră, apărute odată cu progresul tehnologiei. S-ar putea să nu le cunoști pe toate. Un consilier de carieră îți va deschide perspectiva și îți va ușura munca necesară cercetării.

 

Ți-a plăcut articolul „5 avantaje pe care le ai când soliciți consiliere cariera”? S-ar putea să-ți placă și:

 

Cum te poate ghida un mentor pentru primul job în IT

5 abilități soft care-ți pot aduce un job în IT în 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.