Cele mai importante greșeli pe care le poți face ca tester

 

„Să greșești e mult mai bine decât să nu faci nimic”, este motto-ul solistului vocal  Billie Joe Armstrong care te poate motiva atunci când faci o schimbare în carieră și știi că la început nu vei putea lucra ca la carte. Este uman să greșești, dar de multe ori asociezi erorile cu o serie de consecințe mai puțin plăcute. Adeseori este dificil să vezi partea pozitivă, mai ales dacă depui eforturi să repari ceea ce ai greșit. Însă erorile pot avea un impact bun asupra creșterii tale profesionale, singura condiție este să înveți o lecție din ele.

În orice domeniu lucrezi, poți greși și dacă alegi cariera de tester software care presupune identificarea disfuncționalităților în site-uri și aplicații, și tu, la rândul tău, poți greși. Un start bun începe cu o documentare temeinică despre erorile pe care le poți face și cu cele mai bune îndrumări!

Nu te-ai documentat despre cele mai bune cursuri de formare

Sunt multe cursuri de formare în testarea software, însă e important să le studiezi mai întâi programa și să discuți cu un trainer. Dacă accentul e pus mai mult pe partea teoretică, cursul nu te poate ajuta pe viitor în angajare sau în a lucra ca freelancer. Există însă opțiuni care-ți permit să îmbini partea teoretică cu partea practică, iar la finalul cursului vei fi ghidat în carieră. 

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Nu testezi într-un mod structurat

Când este implementat un nou feature, abia aștepți probabil să cauți bug-urile și să ai satisfacția că ai salvat „viața” unui client. Dar este esențial să înțelegi scopul și cerințele unui produs sau unui serviciu nou înainte de a începe testarea.

Ar trebui să citești specificațiile, să discuți cu developerii sau cu ai tăi clienți. O altă variantă este să faci o sesiune rapidă de testare exploratorie pentru a aduna toate informațiile de care ai nevoie pentru a realiza o structură a testării.

Nu comunici erorile

Comunicarea este cheia dezvoltării software-ului și, prin urmare, și cheia testării software-ului. Dacă nu reușești să exprimi ceea ce gândești sau ceea ce faci poți afecta munca programatorilor, managerilor de testare, clienților și poți întârzia lansarea unui site sau a unei aplicații.

 

Evaluezi incorect riscurile

Munca unui tester se bazează mult pe identificarea și diminuarea riscurilor. O analiză greșită a riscurilor poate crește costurile și timpul petrecut ulterior în rezolvarea problemelor.

Nu preiei rolul utilizatorului final

Pentru a lucra eficient și pentru ca munca ta să fie apreciată, alege să schimbi rolul testerului cu cel al utilizatorului final și să testezi site-ul sau aplicația din perspectiva acestuia. Se spune că utilizatorul final este cel mai bun tester care găsește mai multe erori critice.

Îți lipsește curiozitatea 

„Omul de ştiinţă nu este persoana care dă răspunsurile potrivite, este cel care pune întrebările potrivite”, spunea antropologul Claude Levi-Strauss. Este important să conștientizezi că nu există întrebări greșite.  E mult mai important să ai răbdare, să asculți, să înțelegi imaginea de ansamblu și să pui întrebări pentru a clarifica anumite aspecte. Gândește-te că dacă nu ai întreba, ai înceta să înveți și, prin urmare, nu ai putea să-ți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile. Curiozitatea este o abilitate care te poate ajuta să faci diferența în cariera ta.

Nu concepi că poți greși

E mult mai eficient să conștientizezi că greșelile trebuie făcute – atât timp cât înveți din ele, acestea sunt cel mai bun lucru care ți se pot întâmpla. În testare, greșelile te ajută să dobândești abilități noi și să devii un tester mai bun. Poți simți o anumită presiune pentru că de multe ori problemele din producție sunt atribuite testării deficitare. Nu-ți face griji pentru asta, ridică-te și continuă să avansezi, asigurându-te că ai luat lecția potrivită din greșeală. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.