7 lecții in testare software de care merită să ții cont

 

Când ai în plan să lucrezi în domeniul IT, probabil te gândești că poți fi programator pe diferite limbaje cum ar fi JavaScript sau PHP. Însă, când vei intra în această industrie, vei descoperi nenumărate oportunități de carieră din care să alegi. Iar o specializare mai accesibilă, care nu solicită foarte multe cunoștințe tehnice, este cea în testare software.

Testarea este o parte vitală a procesului de dezvoltare a software-ului. Ajută la editarea și corectarea codurilor, îmbunătățind calitatea și performanța aplicațiilor. Însă această călătorie implică și greșeli (nu doar descoperirea lor), pe care e firesc să le faci la început de drum. Din fericire, există câteva lecții utile pentru începătorii care își manifestă interes în domeniul testării software. Acordând atenție abilităților esențiale pe care e important să le dezvolți, călătoria ta profesională va fi mult mai motivantă.

 

1. Testarea software-ului implică multă atenție

Poate ai auzit că testarea software-ului este simplă sau că nu ai nevoie de prea multe cunoștințe să faci acest lucru.

Dar poate remarci că bucătarul a uitat să pună sare în mâncarea ta preferată sau că un banner ar avea nevoie de culoarea portocaliu în loc de albastru pentru a atrage mai multe conversii. Sau identifici greșelile de ortografie într-o carte. 

Așa este și testarea software-ului. Te provoacă să fii atent, să punctezi imediat erorile identificate și, în cele din urmă, să fii cel coleg pe care oamenii îl plac, chiar dacă găsești greșeli în munca lor.

 

2. Atitudinea face diferența

Misiunea ta este să identifici erorile de navigare în site, astfel încât să contribui la crearea unei experiențe plăcute pentru user. Însă acest rol nu-ți dă dreptul de a fi critic sau nepoliticos cu ai tăi colegi. Principala ta preocupare ar trebui să fie aceea de a ajuta la îmbunătățirea calității unui site. Un tester ar trebui să abordeze testarea cu atitudinea corectă și ar trebui să aibă o privire de ansamblu asupra activității, mai degrabă decât să critice pe cineva sau să se poziționeze ca fiind mai bun decât alți colegi.

 

3. Abilitățile de comunicare sunt cheia rezolvării problemelor

Atunci când munca ta presupune să găsești greșeli, este important să le transmiți cu tact programatorilor. Nimeni nu ar dori să audă „ai făcut greșeli”, dar toată lumea ar răspunde pozitiv la „putem face asta mai bine în acest fel, nu crezi?”

 

4. Învățarea constantă te ajută să rămâi un candidat relevant

Când lucrezi într-un domeniu în care tehnologia se schimbă zilnic, este important să ții pasul cu ea și să găsești sursele de unde te poți documenta și învăța.

Piața este plină de cursuri, tutoriale, bloguri pentru a învăța lucruri noi în testare. Dar care dintre aceste surse corespunde cel mai bine așteptărilor tale? Care îți oferă ocazia de a și practica ceea ce înveți, astfel încât să fii cât mai pregătit pentru primul job de tester?

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

5. Dezvoltarea abilităților ar trebui să fie o prioritate 

Un tester bun ar trebui să aibă atenția formată pentru a observa detalii, greșeli, dar și abilități analitice, care-i permit să pună informația într-un anumit context. Contează să fii deschis cât mai multor experiențe (în companii, hackatoane sau pe cont propriu) pentru a te forma și să întrebi ori de câte ori simți nevoia de clarificări sau de informații în plus!  

 

6. Auto-motivarea te ajută să depășești situațiile dificile

În primele luni de formare în testare software, vei întâmpina în practică situații mai dificile, care poate te vor determina să te gândești dacă ai făcut alegerea potrivită în carieră. Contează mindset-ul tău pentru a face față provocărilor. Ele apar în orice domeniu, însă cei care înțeleg importanța a ceea ce fac și au un scop vor reuși. Gândește-te ce impact are munca ta, la ce optimizări contribui și această abordare te va motva să continui.

 

7. Preia întotdeauna rolul utilizatorului final

Preia rolul utilizatorului final, gândește-te la diferite situații de navigare pe desktop și pe mobil, realizează o comandă, verifică cât timp durează să faci acea comandă, cât durează să se încarce paginile.  Ia în calcul faptul că oamenii nu navighează pe internet, respectând indicațiile vreunui manualul de utilizare. Oamenii își doresc site-uri simple și prietenoase, iar misiunea ta este să testezi acea simplitate. 🙂

 

Ți-a plăcut articolul despre lecții utile când începi o carieră în testare software? S-ar putea să-ți placă și:

 

Cele mai importante greșeli pe care le poți face ca tester

Vrei să te specializezi în testare, dar ai temeri? Descoperă soluțiile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.